Dostupni linkovi

Makedonija traži izručenje srpskog egzarha Vraniškovskog


Makedonsko ministarstvo pravde počelo je postupak za ekstradiciju srpskog egzarha u Makedoniji Jovana Vraniškovskog koji je prošle nedjelje uhapšen u Bugarskoj, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Bugarske vlasti su uhapsile Vraniškovskog u utorak prošle sedmice na srpsko-bugarskoj granici, na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao sud u Makedoniji.

Raščinjeni vladika Makedonske pravoslavne crkve, Vraniškovski osuđen je u Makedoniji na dvije i po godine zatvora zbog toga što je, u vrijeme dok je bio vladika, proneverio 250.000 eura crkvenog novca.

U makedonskom ministarstvu pravde, su rekli da će ekstradicija biti zvanično zatražena čim bude prikupljena cjelokupna dokumentacija, a zahtjev će biti podnijet bugarskom ministarstvu pravde.

Bugarsko tužilaštvo je prije dva dana odredilo kućni pritvor Vraniškovskim, a garancije za njega je dala Bugarska pravoslavna crkva koja je Vraniškovskog smjestila u jedan od manastira.Vrijeme trajanje kućnog pritvora nije određeno.

Vraniškovski koji ima srpsko i makedonsko državljanstvo, na čelu je Pravoslavne ohridske arhiepiskopije koja nije zvanično priznata u Makedoniji. Makedonska pravoslavna crkva raščinila je vladiku Vraniškovskog, a Srpska pravoslavna crkva ga je imenovala za srpskog egzarha u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG