Dostupni linkovi

I nafta skočila nakon dogovora o pomoći Irskoj
Cijene nafte skočile su danas na svjetskim tržištima prema 83 dolara za barel nakon što su međunarodne finansijske vlasti dogovorile pomoć za prezaduženu Irsku i zaštitu za širi evropski finansijski sistem.

Na američkom tržištu cijena barela nafte za isporuke u januaru porasla je za 72 centa na 82,70 dolara, nakon što su prošle sedmice ugovori za isporuke u decembru zabilježili najveći sedmični postotni pad od 13. augusta.

Na tržištu u Londonu barel je poskupio 1,02 dolara i njime se trgovalo po 85,36 dolara, odražavajući optimizam u eurozoni.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond dogovorili su u nedjelju pomoć za Irsku u obliku zajmova kako bi se othrvala bankovnoj i budžetskoj krizi. Dublin je i službeno uputio zahtjev za pomoći. Očekuje se da će ukupna vrijednost paketa iznositi 80 do 90 milijardi eura.

Euro je porastao na najviši nivo u sedmici u odnosu na dolar, dosegnuvši 1,3786 dolara. Slabiji dolar obično podstiče cijene nafte i roba i jača apetit ulagača za rizičnijom imovinom jer čini naftu jeftinijom za potrošače izvan Sjedinjenih Država, budući da su njezine cijene iskazane u američkoj valuti.
XS
SM
MD
LG