Dostupni linkovi

Livno:Mjesec dana pritvora osumnjičenom za ratni zločin



Kantonalni sud u Livnu odredio je jednomjesečni pritvor Ranku Trivunoviću, zvanom Batan, /46/ iz Glamoča, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv zarobljenika u Glamoču 1992. godine.

Pritvor je određen na zahtjev kantonalnog tužioca Nevenke Ćorić, a Trivunović, koji je nastanjen u Modriči, danas pred Kantonalnim sudom u Livnu odbacio krivicu.

Trivunović će danas biti prebačen u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru.Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić potvrdio je Srni da je Trivunovića, po nalogu ovog suda, uhapsila sudska policija u Doboju u petak, 19. novembra.

Trivunović se tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske /VRS/ 11. aprila 1992. godine u selu Dolac u opštini Glamoč, za vrijeme oružanih sukoba pucao u zarobljenika - pripadnika HVO Nikolu Aničića iz Blažuja, opština Tomislavgrad, koji je stradao na licu mjesta.

Za ubistvo Aničića ranije je bio osumnjičen Pero Radić, zvani Šumar iz Glamoča, kojeg je Kantonalni sud u Livnu 2006. godine osudio na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH, nakon uvažene žalbe advokata osuđenog i zbog nedostatka dokaza ukinuo tu presudu i oslobodio Radića.
XS
SM
MD
LG