Dostupni linkovi

Heker: Pjongjang ima novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma


Američki stručnjak za nuklearnu energiju Zigfrid Heker (Siegfried Hecker) tvrdi da je Severna Koreja tajno i brzo izgradila novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

U saopštenju koje je objavljeno u subotu, ovaj naučnik je naveo da je tokom poslednje posete Severnoj Koreji obišao postrojenje za obogaćivanje uranijuma koje je imalo 2.000 nedavno izgrađenih centrifuga.

Severnokorejski zvaničnici su mu tom prilikom rekli, kako se navodi, da se u postrojenju proizvodi slabo obogaćeni uranijum za novi reaktor. Heker je istakao da je postrojenje za obogaćivanje uranijuma bilo "ultra moderno i čisto", kao i da se na prvi pogled čini da je namenjeno za proizvodnju nuklearne energije u civilne svrhe.

Heker je profesor na Univerzitetu Stanford, jedan od direktora Centra za međunarodnu bezbednost i saradnju pri Stanfordu u SAD i počasni je direktor nacionalne nuklearne istraživačke laboratorije Los Alamos. Stručnjak je za nuklearne izazove Indije, Pakistana, Severne Koreje i aspiracije Irana u oblasti atomske energije.
XS
SM
MD
LG