Dostupni linkovi

Samit NATO-a u Lisabonu: Danas odluke o Avganistanu


Drugog dana samita NATO u Lisabonu danas će biti održan sastanak o Avganistanu i Savjet NATO-Rusija.

Portparol NATO Džejm Apaturaj rekao je da na sastanku o Avganistanu učestvuju predstavnici Međunarodnih snaga za brzu asistenciju (ISAF), a očekuje se i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsjednik Avganistana Hamid Karzai, kao i visoki zvaničnici EU i Svjetske banke.

On je dodao da će na ovom sastanku biti donesene dvije odluke - pokretanje procesa tranzicije kojim će avganistanske snage bezbjednosti preuzeti odgovornost u cijeloj zemlji i to od prve polovine 2011. godine, a proces bi trebao završiti do kraja 2014. godine, dok se druga odluka tiče dugoročnog partnerstva NATO i Avganistana.

"Tu se radi o praktičnim pitanjima. NATO će pružiti Avganistanu pomoć u smislu obuke, razvoja, jačanja sposobnosti i političkog dijaloga. Alijansa će, takođe, poslati poruku da NATO ne odlazi, da tranzicija ne znači odlazak i da je naše opredjeljenje i posvećenost toj zemlji dugoročno", istakao je Apaturaj.

On je dodao da je riječ i o političkom angažovanju koje će poslati jasnu poruku i narodu Avganistana, ali i talibanima.

"Neće biti vakuuma kao rezulutat procesa tranzicije. Ostaćemo koliko je potrebno da se završi započeti posao", rekao je Apaturaj.

Nakon ovog slijedi sastanak Savjeta NATO-Rusija na kome će učestvovati predsjednik Rusije Dmitri Medvedev.
XS
SM
MD
LG