Dostupni linkovi

Koalicija NVO spremna za nadgledanje kosovskih izbora


Glasanje u Prizrenu na izborima u decembru 2009.
Glasanje u Prizrenu na izborima u decembru 2009.
Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu” privodi kraju pripreme za nadgledanje kosovskih izbora 12. decembra, za koje postoji zabrinutost zbog moguće manipulacije.

Predsednik ove koalicije Ismet Kryeziu, kazao je da će oko 5.000 posmatrača nadgledati kosovske parlamentarne izbore.

On je pozvao političke partije na mirnu i korektnu kampanju. Međunarodni zvaničnici su, u međuvremenu, isključili mogućnosti da će biti manipulacija tokom izbornog procesa.

Oko 4,800 posmatrača koalicije nevladinih organizacija “Demokratija ja delu”, nadgledaće izbore 12. decembra. Rukovodilac ove mreže NVO-a, Kryeziu, je tokom predstavljanja strategije nadgledanja, kazao je da će posmatrači na dan izbora biti prisutni u svim mestima širom Kosova.

“Do danas smo regrutovali 4.800 posmatrača koji će biti deo monitoringa izbora u dve etape. Dvijehiljade i četiri stotine posmatrača će biti prisutni na svim glašačkim mestima na Kosovu, tokom procesa glasanj, dok će ostalih 2.400 posmatrača nadgledati proces brojanja glasova na dan izbora”, kazao je Kryeziu.

On je istovremeno zatražio od političkih partija da kampanja prođe u miru, te da nadmetanje bude političko a ne one individualno. Inače, rad koalicije NVO-ja podržaće i predstavnici različitih ambasada na Kosovu.

Tokom procesa nadgledanja izbora biće uključene američka ambasada, te ambasade Velike Britanije, Švajcarske, Nemačke i drugih zemalja.

Učešće srpskih NVO

Tim povodom, ambasador Nemačke u Prištini Hans Dieter Steinbach, naglasio je da je mreža organizacija “Demokratija na delu” poverljiv partner za monitoring izbora. On je takođe isključio mogućnost da će tokom izbora biti manupulacija od strane nekog političkog subjekta.

Glasački listići u centru za brojanje glasova na izborima 2009. godine
“Verujem u izborni sistem i razlog zašto podržavamo "Demokratiju na delu" tokom ovog procesa je taj da bi pokazali građanima da će ceo proces biti na osnovu međunarodnih standarda. Prema tome veoma je važno da se pokaže svetu da je Kosovo dobro pripremljeno da upravlja jednim izbornim sistemom”, kazao je Steinbach, tokom zajedničke konferencije sa rukovodiocima mreže NVO.

I švajcarski ambasador Lukas Belinger kazao je da je njegova zemlja zainteresovana za jedan nezavisan izborni proces, te da je veoma važno da su u ovom procesu uključene i srpske nevladine organizacije koje će nadgledati proces u mestima naseljenim Srbima.

“Cenimo spremnost srpskih NVO da budu deo “Demokratije na delu” tako da će posmatrači biti prisutni i u srpskim mestima”, kazao je Belinger.

Inače, nekoliko predstavnika političkih partija doveli su u pitanje nadgledanje izbora, a slično misli i politikolog Leon Malazogu. On smatra da će tokom izbora 12. decembra nedostajati mnoge međunarodne organizacije tako da će nadgledanje biti manjkavo.

“Predstojeći izbori neće biti monitorovani onoliko kolika je potrebno. Organizacijama koje se bave time biće veoma teško da se organizuju uzimajući u obzir da svaka organizacija mora da osigura budžet. Mnoge misije koje će doći biće male misije i neće biti u stanju da nadgledaju svaki aspekat i da budu prisutne na mestima tokom celog dana”, kazao je Malazogu.

Međutim, šef sekretarijata CIK-a, Xhemajl Peqani, kaže da je interes posmatrača, kako domaćih tako i stranih, veoma velik, te da je CIK sada već počeo sa njihovom akreditacijom.

“Svaki posmatrač koji je sertifikovan od strane CIK-a treba da potpiše kodeks dobrog ponašanja i time da se vodi, nezavisno da li su domaći ili međunarodni posmatrači političkih partija ili NVO”, kazao je Peqani.

Prošle godine, lokalne izbore je monitorovala mreža domaćih organizacija kao i evropska mreža ENEMO, a pomoć je pružila i Međunarodna fondacija za izborne sisteme.
XS
SM
MD
LG