Dostupni linkovi

Dablin će možda prihvatiti pomoć EU i MMF-a



Guverner irske centralne banke Patik Honohan (Patrick) izjavio je danas da očekuje da će njegova prezadužena zemlja prihvatiti zajam od više desetina milijardi evra od Evropske unije i Međnarodnog monetarnog fonda.

Honohan je svoje mišljene izneo pošto su finansijski stručnjaci iz Brisela i Vašingtona počeli razgovore u Dablinu sa zvaničnicma irskog ministarstva finansija, centralne banke i drugih monetarnih institucija.

Honohan kaže da očekuje da će zajmovi EU-MMF - ako ih prihvati irska vlada - pružiti finansijski "štit" irskim bankama koje ponuđeni novac neće iskoristiti.

Zvaničnici Irske i Evropske unije obećali su juče da će stabilizovati banke koje su centar irske finansijske krize i da će sprečiti da se kriza proširi na ostale zemlje koje za zajednički novac imaju evro.

Irska vlada je preuzela tri banke i očekuje se da pod državno okrilje stavi i druge, u akciji spasavanja koja već košta 45 milijardi evra (61 milijardu dolara) i koja će, po svoj prilici, podići deficit države za 2010. godinu na čak 32 odsto bruto domacheg proizvoda.

Vlada u Dablinu tvrdi da joj nije potrebna pomoć EU, ali sve veća sumnja u sposobnost Irske da plati svoje račune podigla je kamatne stope za irske državne obveznice.
XS
SM
MD
LG