Dostupni linkovi

Beograd: Deset godina zatvora za ratni zločin u Tenji


Sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je Darka Radivoja , pripadnika tadašnje milicije u sastavu Teritorijalne obrane (TO) Tenja, optuženog za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika na području Tenje, u blizini Osijeka, proglasilo krivim te osudilo na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

U obrazloženju presude navedeno je kako je sud tijekom postupka nesumnjivo utvrdio da je okrivljeni Radivoj ubio pripadnika 130. brigade HV-a Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom zarobljen.

Tijekom suđenja u ovom predmetu saslušano je sedam svjedoka.

Darko Radivoj je pred Vojnim sudom u Osijeku 1994. godine osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog kaznenog djela terorizma. Kaznu nije izdržao jer je postupak izvršenja kazne obustavljen 1998. godine, rješenjem Županijskog suda u Osijeku, na temelju Zakona o općem oprostu.

Predmet "Tenja", srbijansko pravosuđe preuzelo je na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
XS
SM
MD
LG