Dostupni linkovi

NATO i Rusija poboljšavaju saradnju u Avganistanu



NATO i Rusija spremni su da zaključe više sporazuma kojima će biti pojačana njihova saradnju u ratu u Avganistanu, rekao je danas viši američki zvaničnik.

Dogovoreno je i proširenje postojećih sporazuma što će omogućiti Alijansi da iz Evrope preko Rusije do Avganistana dostavlja sredstva koja nijesu namenjena ubijanju, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan. On je dodao da će to omogućiti prenos teške opreme u Avganistan, kao i nazad u Evropu.

NATO već koristi rute kroz Rusiju i centralnoazijske države kao alternativu glavnoj logističkoj ruti kroz Pakistan na kojoj pobunjenici postavljaju zasjede. Trenutni sporazumi omogućavaju samo transport hrane i goriva.

Očekuje se da će NATO i Rusija potpisati sporazum na samitu NATO-a u Portugalu, kojem bi u petak i subotu trebalo da prisustvuju i predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev.

Agencija AP ocjenjuje da najavljeni sporazumi označavaju poboljšanje odnosa bivših hladnoratovskih rivala u ratu u Avganistanu gde SAD i NATO imaju oko 150.000 vojnika.
XS
SM
MD
LG