Dostupni linkovi

14. sarajevski Jazz Fest: Bogatstvo stilova


BiH - 14. Jazz Fest Sarajevo, 2010.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00
Direktan link

Završen je 14. Jazz Fest, Sarajevo 2010. Tokom šest festivalskih dana (od 2. do 7. novembra) publika je imala priliku slušati deset koncerata vrsnih jazz muzičara današnjice podijeljenih u programe Main Stage, Groove Stage i Next Generation. (Autor: Zvje

Koncertom za djecu i radionicom Upoznaj instrumente! uspješno je okončan 14. Jazz Fest Sarajevo.

Tokom šest festivalskih dana (od 2. do 7. novembra) publika je imala priliku slušati deset koncerata vrsnih jazz muzičara današnjice podijeljenih u programe Main Stage, Groove Stage i Next Generation.

Nastupom turskog muzičara Burhana Öçala i njegovog devetočlanog ansambla „The Trakya All Stars“ u sali Bosanskog kulturnog centra započela je jazz svetkovina. Za svoja prva dva albuma „Gypsy Rum“ i „Sultan's Secret Door“ Öçal je primio nagradu „Preis der Deutschen Schallplattenkritik“, što je ekvivalent američkoj nagradi Grammy. Inspirisani bogatom muzikom preko 40 etničkih manjina u Turskoj, Öçal i njegova ekipa rade na promovisanju muzičke tradicije tog podneblja, ali ne i u komercijalne svrhe.

Burhan Ocal. Foto Zijah Gafić
„Smatram da je muzika na Zapadu postala suhoparna. Treba je osavremeniti jer se već vijekovima vrti ista muzička forma. Jedne prilike pokušao sam svirati Bachove preludije na bubnjevima. To mi se svidjelo i nadošao sam na ideju da snimim album. Kada sam istu ideju predložio trenutno najvećem ukrajinskom pijanisti Alexeyu Botvinovu, nije me ozbiljno shvatio. No, kasnije smo pokušali sa sviranjem Bachovih djela spajajući klavir i bubnjeve. Reakciju publike vidjet ćemo uskoro na premijernom nastupu u Istanbulu“,
rekao je Öçal.

Drugog dana Festivala predstavio se jedan od vodećih jazz gitarista i kompozitora svoje generacije, inače Amerikanac - Mike Stern. On je u Sarajevu nastupio sa svojim bendom i specijalnim gostom, proslavljenim francuskim violinistom Didierom Lockwoodom.

Dave Holland, poznati britanski kontrabasista i trostruki dobitnik Grammy-a, bio je jedan od zvijezda 14. Jazz Fest Sarajevo. Sa svojim kvintetom oduševio je publiku, a ovo mu je druga posjeta Sarajevu.
„Nemamo standardni program već svaku noć sviramo nešto novo. Istražujemo muziku i njene mogućnosti. Vjerujem u svijetlu budućnost jazza jer vidim da dolaze novi, sjajni muzičari. Divno je što se Jazz Fest Sarajevo izborio da traje već 14 godina i organizuje velike koncerte. Pogledao sam program i vidio provoklasne muzičare na ovogodišnjem festivalu. Iz Sarajeva odlazimo u Finsku na zadnji koncert ove turneje, nakon koje će se bend vratiti u SAD, a ja u Veliku Britaniju gdje ću predavati nekoliko dana na Univerzitetu u Birminghamu“, rekao je samo za RSE Holland.

Jazz standardima poput Georga Gershwina „Someone To Watch Over Me“ ili „The Touch Of Your Lips“, kao i vlastitim pjesmama, publiku je zapalio trio Johna Scofielda. Njegovo sviranje na gitari najbolje je opisala jedna djevojka iz publike: „Strastveno svira gitaru, kao da s njom vodi ljubav.“

Sljedeća generacija

Izvanredno sviranje svjedoči da je Scofield učio od najboljih jazz muzičara, a jedan od njih bio je Miles Davis. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa o svojim uspjesima on kaže:

„Nemam tajnu svoga uspjeha. Jednostavno, imao sam sreću učiti i svirati sa najboljima. Moj mentor, basista Steve Swallow, svirao je večeras sa nama. Poznajem mnoge velike jazz muzičare koji nisu u stanju da sviraju. To je težak život, no meni se posrećilo. Uz svoju standardnu ekipu, volim sarađivati sa mnogim muzičarima, starim i onima koji će tek postati dobri muzičari.“

Program Main Stage zatvorio je nastup flamenco gitariste Gerarda Núñeza i njegovog ansambla Flamenca Reunion u kojem sudjeluju i čuvena flamenco plesačica Carmen Cortés, i novo ime na flamenco sceni, pjevač Jesus Ruiz.

Joseph Tawardos. Foto: Zijah Gafić
Koncertom mladog pijaniste Tigrana Hamasyana otvoren je program Next Generation. Kvalitet mnogih mladih muzičara postane prepoznatljiv tek pošto steknu priznanja izvan svojih matičnih zemalja. Takav je slučaj i sa Tigranovom rodnom Armenijom:

„Teško je za bilo kojeg muzičara da se razvije u Armeniji. Želite li pratiti savremene muzičke tokove trebate otići u svijet. Izazov je ostati u Armeniji i izgraditi svjetsku karijeru. No, vrijeme se polako mijenja i mogu kazati da sada imam veću podršku svoje zemlje.“

Publika je imala priliku čuti i mladog muzičara Josepha Tawadrosa koji od svog djetinjstva svira oud (arapski žičani instrument). Rođen u Egiptu, a godinama živi u Australiji, Tawadros u svojoj muzici pokušava napraviti spoj istočnjačkog melosa i tradicionalne muzike Australije.

„Bez obzira šta svirate, oud uvijek asocira na Bliski Istok. U Egiptu ga nazivaju kraljem svih instrumenata. To je instrument sa velikim mogućnostima. Zvuk mu je veoma ekspresivan, a boja veoma slična violončelovom. Muziku koju sviram isključivo sam sâm napisao, dok su neke numere čista improvizacija. Publici u Australiji se to veoma sviđa“, pojašnjava Tawadros.

Najbolji Jazz, gdje ga ne očekujete

Bosanac sa adresom u Beču Edin Bosnić na festivalu je održao solo koncert. Njegova muzika su, kako i sam kaže, "balkanizirani jazz standardi". Na pitanje ima li BiH jazz scenu, Bosnić odgovara:

„BiH nema jazz scenu jer se sve svodi na entuzijazam nekolicine osoba. Problem nije samo u muzičarima, trebaju da postoje i jazz klubovi. Festival, i da je najbolji na svijetu, traje samo nekoliko dana. Trebamo nešto što će podsticati dešavanja tokom cijele godine. Takav klub, nažalost, nemamo nigdje u BiH.“

Edin Zubčević
Program Groove Stage ovjekovičio je turski DJ i ney svirač Mercan Dede. Kao ljubitelj elektronske i tradicionalne muzike, Dedeova je želja spajanje jednog i drugog:

„Svirate li tradicionalnu muziku govori da njegujete svoje porijeklo. Ali, ukoliko ste opsjednuti isključivo svojim korijenima, istovremeno kazujete da ste veoma nostalgični. Također, ukoliko praktikujete moderni zvuk, može se protumačiti da ne uvažavate tradiciju. Napravite li film, napišete knjigu ili kreirate muziku uvažavajući i stare i nove elemente, doći ćete do srži koja vas definiše. Napravite ambijent u kojem se trenutno nalazite i dobit ćete naklonost raznolike publike.“

Bogatstvo različitih muzičkih stilova bila je odlika i ovog - 14. Jazz Fest Sarajevo. I najprobirljiviji ljubitelj jazza mogao je da pronađe nešto za sebe.

„Zadovoljni smo ovogodišnjim festivalom. Mislim da smo imali rekordnu posjetu. Bez publike mi ne bismo bili u mogućnosti napraviti festival ovakvih razmjera i ovog kvaliteta i njima pripada najveća zasluga što smo uspjeli da reliziramo ono što smo naumili“, kaže Edin Zubčević, direktor festivala.

Zidove dvorana u kojima su se održavali koncerti 14. Jazz Fest Sarajevo krasilo je 214 citata različitih umjetnika o jazzu i muzičkom iskustvu uopšte. Organizatori Festivala prije nekoliko godina osmislili su vlastiti slogan „The Best Jazz Is Where You Least Expect It“ - Najbolji jazz je tamo gdje ga najmanje očekujete. I bili su u pravu.

„Kada kažete jazz, Bosna i Hercegovina vam nije prva asocijacija. Mi smo nekad 1999. godine smislili taj slogan. Vrlo je indikativno da se u gradu koji nema scenu ni kulturnu produkciju putem festivala nudi nešto najbolje iz svijeta muzike, uprkos tome što se nalazimo tu gdje jesmo“, ističe Zubčević.
XS
SM
MD
LG