Dostupni linkovi

Novinari "Glasa Istre" u štrajku koji sud ne dozvoljava


Štrajkački transparent, 8. novembar 2010. Foto: www.parentium.net
Štrajkački transparent, 8. novembar 2010. Foto: www.parentium.net
Novinari pulskog dnevnika „Glas Istre“ su u štrajku zbog najave otpuštanja i drastičnog smanjenja plaća.

Ovo je prvi štrajk nakon 18 godina u nekim hrvatskim dnevnim novinama, a sud je za dvadeset novinara uveo radnu obavezu, jer bi – kaže se u obrazloženju – vlasnik novina zbog njihovog neizlaženja – pretrpio materijalnu štetu!

Uprava i vlasnik pulskog „Glasa Istre“ zaključani u redakciji i ne puštaju štrajkaše unutra zbog navodne sabotaže, a na pulskim ulicama novinari u štrajku i velika potpora građana.

„Mislim da su oni ovim činom samo pokazali cijeloj javnosti kako se ponašaju prema svojim radnicima! Apsurdno je da se vlasnik Albert Faggion - koji nas je kupio za jednu kunu – zaključao unutra zajedno sa članovima sadašnje i bivše uprave koji su „Glas istre“ upropastili sa sto milijuna kuna (oko 14 milijuna eura) duga, i sada oni stvaraju novine zajedno sa štrajkbreherima koje dovode izvana, dok smo mi – radnici „Glasa Istre“ kojih je 95 posto u štrajku – tu vani na ulici!“ rekla je povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u „Glasu Istre“ Maša Jerin o zabrani ulaska štrajkašima u zgradu.
Maša Jerin: Mislim da su oni ovim činom samo pokazali cijeloj javnosti kako se ponašaju prema svojim radnicima


Štrajk je pokrenut zbog otkazivanja kolektivnog ugovora od strane novog vlasnika „Glasa Istre“ Alberta Faggiona, najave novog smanjivanja plaća i otpuštanja četvrtine zaposlenih, što vlasnik obrazlaže krizom i padom tiraže.

Sindikat međutim tvrdi da su novine upropastili bivši vlasnici mešetarenjem s nekretninama, i bivši i sadašnji vlasnici povezivanjem sa Istarskim demokratskim saborom (IDS) koji je već 17 godina na vlasti u Istri, čime je dovedena u pitanje vjerodostojnost novina, i otuda – tvrdi Jerin – pad tiraže.

Ona upozorava i da je cenzura sve češća i otvorenija – bilo kada se radi o kritičkom pisanju o istarskim vlastima bilo kada se piše o firmama koje s njima posluju.

Zabrana štrajka

Poster o štrajku radnika "Glasa Istre". Foto: www.parentium.net
I dok novinari u štrajku na ulicama Pule dijele svoje glasilo „Glas štrajka“, na kioscima se pojavaio današnji broj „Glasa Istre“. To da se pojavio usprkos štrajku, za stopostotnog vlasnika Faggiona dokaz je da u firmi očito ima viška zaposlenih:

„Napravit ćemo sve da ova novina izlazi. Postoji određeni višak radnika u ovoj novini. Rekli smo da ćemo to raditi onako kako to zakon predviđa.“

Činjenica da se novine zbog štrajka ne bi pojavile na kioscima moćno je oružje u rukama sindikata, međutim sutkinja pulskog Županijskog suda Ondina Vidulin Matijević uvela je za 20 zaposlenih radnu obavezu, jer bi – po njenom sudu – neizlaženje novina dovelo do gubitka čitatelja, pa onda i do prestanka izlaženja novina. Ili – prevedeno – ako novine ne izlaze ili ugase se, na gubitku je njihov vlasnik.

Profesor etike u novinarstvu na više sveučilišta u regiji Stjepan Malović je konsterniran:

„To je isto kao kada bi mesari 'Gavrilovića' krenuli u štrajk, pa bi onda - kao - jedan dio ljudi ostao gladan, pa bi to onda bilo obrazloženje zašto ne smiju ići u štrajk. Bojim se da ovdje sud nije shvatio suštinu stvari i da nije na strani radničkih prava, ali to je klasična priča o našem pravosuđu.“

Ova presedanska odluka faktički znači zabranu štrajka u medijima, kaže za naš radio predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić:

„Bez obzira i ako se organizira štrajk, poslodavac neće osjetiti nikakvu štetu, jer će dio zaposlenih biti pod radnom obavezom i morati raditi novine. Upravo zbog činjenice da je jedan sektor onemogućen u jednoj od akcija koje po zakonu može provoditi, mi ćemo tražiti ocjenu ustavnosti ove odluke.“

Potporu štrajkašima „Glasa Istre“ uputili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i Međunarodna federacija novinara.
XS
SM
MD
LG