Dostupni linkovi

Obama: Današnji izbori u Mjanmaru sve sem slobodni i fer


Američki predsednik Barak Obama ocenio je da će današnji izbori u Mjanmaru biti "sve osim slobodni i fer".

"Suviše dugo narodu u Mjanmaru uskraćeno je pravo da odlučuje o sopstvenoj sudbini", rekao je danas Obama pred studentima u Mumbaju, tokom posete Indiji.

I američka državna sekretarka Hilari Klinton jutros je ocenila da izbori u prvi plan stavljaju "zloupotrebe vojne hunte" koja je na vlasti u Mjanmaru. Parlamentarni izbori u Mjanmaru počeli su jutros.

Oko 29 miliona birača glasa za nove poslanike dvodomnog parlamenta i regionalne skupštine. Najviše pristalica imaju dve stranke - Stranka razvoja i solidarnosti unije (USDP) koju podržava vojna hunta na vlasti i Narodna stranka unije (NUP).

Treća najveća stranka je Narodna demokratska snaga kandidovala je samo 164 člana. Tu stranku su osnovali bivši članovi Narodne lige za demokratiju Aung San Su Ći, koja je godinama u kućnom pritvoru.

Kritičari vlasti na Mjanmaru, uključujući mnoge zapadne zemlje i međunarodne humanitarne organizacije tvrde da su predstojeći izbori u toj zemlji nedemokratski i nefer. Mnogi vodeći opozicioni političari te zemlje u pritvoru su.

Za stranke posebno opterećenje predstavljaju i ograničavajuća pravila izbornih kampanja, kontrolisani mediji i veliki depoziti koje moraju da prilože izborni kandidati. Stranim novinarima i nezavisnim posmatračima izbora zabranjen je ulazak u Mjanmar.
XS
SM
MD
LG