Dostupni linkovi

Haiti: Uragan Tomas odnosi živote


Najmanje sedam ljudi je poginulo u naletu uragana Tomas na Haitiju, već razorenom u katastrofalnom zemljotresu koji je tu državu pogodio početkom godine.

Četiri osobe su poginule u jugozapadnoj provinciji Grande Anse, dve u Južnoj provinciji i jedna u Bele Anse u Jugoistočnoj provinciji. Poplave su zabeležene u nekoliko gradova na obali - Le Kajesu, Džakmelu i Leoganu.

U prestonici Port-o-Prensu, koja se još oporavlja od razornog zemljotresa 12. januara, stotine hiljada Haićana koji su tada ostali bez domova, skupili su se ispod kišom natopljenih šatora i skloništa od cerade u blatnjavim kampovima, prenela je agencija Rojters.

Ujedinjene nacije su saopštile da će oluja, najverovatnije, pogoršati epidemiju kolere, koja je do sada odnela 442 života, dok je više od 6.700 zaraženo.

U dva sata ujutro po srednjoevropskom vremenu centar oluje bio je severno od Haitija, oko 220 kilometara istočno od Gvantanama na Kubi, saopštio je Američki centar za uragane.

Uragan Tomas, sa vetrovima brzine od 120 kilometara na sat, prešao je Atlantik i kreće se prema ostrvima Turks i Kajkos i jugoistočnim Bahamima. Uragan je u subotu zahvatio državu Sveta Lucija u Karipskom moru, gde je poginulo 14 ljudi, preneo je AP.
XS
SM
MD
LG