Dostupni linkovi

Tel Aviv zadovoljan novim potezom Londona


Izraelska vlada izrazila je zadovoljstvo obećanjem britanskog ministra inostranih poslova Vilijema Hejga da će biti promijenjen kontroverzni zakon prema kojem izraelski zvaničnici koji dolaze u posjetu Velikoj Britaniji mogu biti krivično gonjeni.

"Izrael pozdravlja što se britanska vlada obevazala da će promijeniti zakon o univerzalnoj nadležnosti", navodi se u saopštenju nakon sastanka Hejga i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Tel Avivu.

U saopštenju iz kancelarije izraelskog premijera ističe se da su on i Hejg imali produktivan sastanak.

Spor oko zakona i izraelsko nezadovoljstvo time što nije promijenjen bacili su sjenku na Hejgovu posjetu Izraelu i palestinskoj teritoriji.

Zakon o univerzalnoj nadležnosti omogućava pokretanje procesa protiv osoba optuženih za ratne zločine u inostranstvu. Propalestinske organizacije u Britaniji pokušale su od suda da izdejstvuju naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog čega je nekoliko njih otkazalo dolaske u tu zemlju.

Posljednji u nizu izraelskih zvaničnika, koji je to učinio, bio je zamjenik premijera Den Meridor, koji je tokom ove sedmice trebalo da posjeti Veliku Britaniju.

Hejg je najavio da će britanska vlada uskoro iznijeti prijedlog o izmjeni ovog zakona.
XS
SM
MD
LG