Dostupni linkovi

Vladi Kosova izglasano nepoverenje, izbori 12. decembra


Skupština Kosova na sednici na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi, 2. novembar 2010
Skupština Kosova na sednici na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi, 2. novembar 2010
Skupština Kosova je nakon troiposatne rasprave u utorak izglasala nepoverenje Vladi Hashima Thaqija.

Nakon glasanja, vršioc dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasniqi raspustio je Skupštinu Kosova i raspisao vanredne izbore za 12. decembar.

“Raspuštanjem Skupštinu nakon izglasavanja nepoverenja, Vlada će nastaviti sa radom ali u ostavci. Predsedništvo Skupštine kao i predsednik, vršiće dužnosti koje im pripadaju”, kazao je Krasniqi.

Za predlog za izglasavanje nepoverenja, iniciran od strane opozicione Alijanse novo Kosovo, glasalo je 66 poslanika, jedan je bio protiv dok su dva bila uzdržana.

U sali je bilo prisutno ukupno 105 poslanika, ali jedan broj njih nije glasao.

Predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi podržali su, pored Alijanse novo Kosovo, i poslanici Thaqijeve Demokratske partije Kosova, Demokratski savez Dardanije i partije manjinskih zajednica.

Premijer u ostavci Thaqi, zatražio je od Skupštine da raspusti Vladu koju on vodi, verujući da će time Kosovo brže izaći iz institucionalne krize. Nakon sednice on je izjavio da Kosovo prevazišlo i ovaj izazov i test demokratije.

“Volja poslanika Parlamenta Kosova bila je ustavna i zakonska volja, koja proizilazi i iz njihove građanske, ustavne i zakonske odgovornosti. Glasalo se kako bi institucije zemlje izašle iz institucionalne krize”
, ocenio je Thaçi.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, Fatmira Sejdiua, i Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, bili su uzdržani od glasanja.

Nameštena igra


Tokom sednice, poslanici Demokratske partije Kosova izjasnili su se da njihov glas za nepoverenje vladi nije usmeren protiv same Vlade, već je glasanje za prevazilaženje krize na Kosovu. To su međutim drugačije ocenili poslanici iz opozicije, koji su izjavili da je izglasavanje nepoverenja rezultat lošeg upravljanja.

Gotovo cela debata je bila posvećena replikama između bivših koalicionih partnera DPK i DSK-a.

Analitičari na Kosovu, međutim, smatraju da je ceo ovaj proces bila nameštena igra Demokratske partije Kosova.

Analitičar Krenar Gashi kaže da je u pitanju demokratska orkestracija kako bi se naštetilo kosovskoj demokratiji od strane Demokratske partije Kosova u saradnji sa opozicionom Alijansom novo Kosovo.

“Tokom današnjeg glasanja videlo se da je Vlada Kosova srušila samu sebe jer su poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova glasali za nepoverenje vladi a istovremeno se videlo da je ovo izglasavanje nepoverenja bilo nepotrebno, pošto su se već bili raspirali prevremeni izbori za februar sledeće godine”, rekao je Gashi.

Predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi inicirala je opoziciona Alijansa za novo Kosovo, kako bi se izašlo iz trenutne institucionalne krize prouzrokovane ostavkom Fatmira Sejdiua na mesto predsednika zemlje i nakon povlačenja njegove stranke iz vladajuće koalicije sa Thaqijevom Demokratskom partijom Kosova.
XS
SM
MD
LG