Dostupni linkovi

Obama pozvao birače da u utorak izađu na izbore


Američki predsednik Barak Obama u subotu uveče pozvao je hiljade svojih pristalica u Čikagu da izađu na izbore 2. novembra, čiji će ishod umnogome zavisiti od odziva birača.

"Trebamo vas da radite na tome da svi izađu na izbore. Kada bi se svi koji su glasali 2008. godine pojavili na sadašnjim izborima, mi bismo pobedili", rekao je Obama pred oko 35.000 ljudi na Univerzitetu Čikago.

Obama je priznao teškoće s kojima se demokrate suočavaju na izborima za Kongres i guvernere širom SAD-a, jer su spor i nedovoljan ekonomski oporavak i visoka nezaposlenost promenili raspoloženje birača u korist opozicionih republikanaca.

"Nema sumnje da su ovo teški izbori, ovde u Ilinoisu i u celoj zemlji", rekao je.

Amerikanci će u utorak birati svih 435 zastupnika Predstavničkog doma Kongresa, 36 od 100 zastupnika u Senatu i 36 od 50 guvernera saveznih država.

Prosek pet poslednjih velikih nacionalnih anketa, koji je objavio CNN, govori da će 48 posto birača glasati za republikanske kandidate, a 44 posto za demokratske.

Uz izbore za savezni Kongres i guvernere, održavaju se i izbori za parlamente saveznih država i referendumi u nekim državama, poput onoga u Kaliforniji o legalizaciji marihuane.
XS
SM
MD
LG