Dostupni linkovi

Dodik:Ustavne promjene moguće samo za slučaj Sejdić Finci



Predsjednik Saveza nezvisnih socijldemokrata ( SNSD-a) Milorad Dodik i lider Srpske demokratske stranke ( SDS-a) Mladen Bosić smatraju da su ustavne promjene u Bosni i Hercegovini moguće samo u dijelu koji se odnosi na provođenje odluke u predmetu "Sejdić - Finci".

"SNSD je saglasan da uđe u ustavne promjene u dijelu koji se odnosi na provođenje presude suda iz Strazbura `Sejdić - Finci`", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da za SNSD nije relevantan pokušaj nekih političkih partija da kalkulišu sa pričom o Butmiru, aprilskom paketu i Prudu i da oni ne mogu biti nikakva osnova za buduće razgovore ni na nivou BiH niti Republike Srpske.

"To je bio odraz jednog vremena u kojem sve te inicijative nisu dale nikakav dogovor i one su mrtve, što se nas tiče", poručio je Dodik.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da SDS ne smatra da bi trebalo otvarati teritorijalni paket BiH definisan u Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer bi to bilo potencijalno opasno za budućnost RS.

"O odluci `Sejdić - Finci` imamo zajednički stav koji smo davno usaglasili i spremni smo da razriješimo to pitanje, koje je u vezi sa poštovanjem ljudskih prava", rekao je Bosić
XS
SM
MD
LG