Dostupni linkovi

Clinton poručila BiH da ima punu podršku SAD


Hillary Clinton i članovi Predsjedništva BiH
Hillary Clinton i članovi Predsjedništva BiH
Američka državna tajnica Hillary Clinton je na početku balkanske turneju u Sarajevu u utorak rekla da njena zemlja podržava multietničku i cjelovitu BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Clinton je otvorila novu zgradu američke ambasade nakon što se susrela sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem i razgovarala u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa studentima sarajevskog univerziteta i predstavnicima civilnog društva.

"Podržavamo BiH kao demokratsku i multietničku državu i ne podržavamo nikakvu secesiju koja dolazi od bilo koga, jer smatramo da je to izgubljen prijedlog, i to ni na koji način ne odražava ono što su naše analize zaključile, a to je da je zajednička BiH mnogo jača, mnogo sposobnija i tako će mnogo vjerovatnije ići u integracijske procese u budućnosti nego ukoliko se raspada," rekla je Clinton studentima.
Hillary Clinton: Podržavamo BiH kao demokratsku i multietničku državu i ne podržavamo nikakvu secesiju


Clinton je rekla da je budućnost BiH u EU i NATO-u, bez obzira na različite političke stavove u zemlji.

"Jedan od najboljih načina da se promijeni stav koji su zauzeli lideri je da se promijeni stav ljudi koje oni predstavljaju. Zbog toga mislim da kretanje ka EU i NATO-u, kao sredstvu koje će ujediniti naciju, ima mnogo smisla. SAD su govorile i nastaviće govoriti protiv svih koji podrivaju progres i stabilnost BiH," rekla je državna tajnica.

Nova zgrade Američke ambasade u Sarajevu, koja je izgrađena u krugu nekadašnje kasarne jugoslovenske vojske "Maršal Tito" na Marijin dvoru, predstavlja prikladan simbol prijateljstva između BiH i SAD-a, kazala je Clinton.

Odbacite lažna obećanja

Hillary Clinton sa porodiom Roberta C. Frasurea na otvaranju nove zgrade američke ambasade
To prijateljstvo je počelo sa nezavisnošću BiH, rekla je Clintonova pominjući zajedničke žrtve koje su učvrstile to prijateljstvo, odajući posebnu počast trojici Amerikanaca koji su 1995. godine poginuli u mirovnoj misiji na Igmanu: Robert Fraser, Joseph Crusel i Nelson Drue.

Opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država prema miru u BiH vodila je ka Dejtonskom sporazumu, kazala je Clinton:

"To smo vjerovali onda, i to vjerujemo i danas, a to je da budućnost BiH leži u integrisanoj Evropi i spremni smo vam pomoći i postići naš zajednički cilj - BiH čvrsto ukorijenjena u Evropskoj uniji i NATO-u."

Američka šefica diplomatije poručila je svim bh. građanima da odbiju sva lažna obećanja samosvojnih nacionalističkih programa jer oni služe samo sebi i vode ka većem nepovjerenju, stagnaciji i siromaštvu:

"Niko ne može obezbijediti stabilnu i prosperitetnu budućnost potpirujući stara neprijateljstva iz prošlosti. Jedni način naprijed leži u ostvarenju zajedničkih želja na putu napreka. I već ste napravili prvi korak nakon opštih izbora. Postaknula bih sve koji su izabrani da se kreću naprijed po volji birača, da naprave funkcionalnu vladu, a potom da ktenu sa ustavnim reformama."

Clinton je napomenula da će SAD sa svoje strane, sa svojim evropskim saveznicima, nastaviti ohrabrivati jedinstvo, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, poručujujući na kraju:

„Ali konačni ishod je u vašim rukama.“

Clintonova se u ambasadi sastala i sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Clintonova je u Sarajevo stigla malo prije ponoći na sarajevski aerodrom, gdje ju je ispred bh. delegacije dočekao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.
XS
SM
MD
LG