Dostupni linkovi

Umrla pjesnikinja Vesna Parun


Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća Vesna Parun preminula je jutros, nakon duge i teške bolesti, u Stubičkim Toplicama u 88. godini života.

Rođena je u Zlarinu 1922. godine, studirala je na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, a od 1947. godine djeluje kao slobodna književnica.

Bila je dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, za svoj rad dobila je niz nagrada i priznanja, a 11 joj je zbirki pjesama objavljeno na stranim jezicima.

Njezina pjesnička zbirka "Zore i vihori" bila je prekretnica u hrvatskoj poeziji nakon Drugog svjetskog rata. Ljubav kao pjesničku preokupaciju razrađuje u knjizi "Crna maslina".

Sonetima su joj ispisane zbirke "Sto soneta" i "Olovni golub" i "Salto mortale".

Svoj gnjev pred naličjem svakodnevice izrazila je u knjizi "Apokaliptičke basne", a sličnu satiru sa ironijom i sarkazmom objavila je o i u knjizi "Tronožac koji hoda".

"Bila sam dječak", "Vjetar Trakije", "Vidrama vjerna", tek su neka su od njezinih djela po kojem će je pamtiti čitalačka publika.

Vesna Parun ostat će zabilježena i kao pjesnikinja za djecu, a u tim su je pjesmama okupirale teme iz biljnog i životinjskog svijeta.
XS
SM
MD
LG