Dostupni linkovi

Kleg: Navodi o mučenjima izuzetno su ozbiljni


Navodi o zlostavljanjima tokom rata u Iraku sadržani u oko 400.000 poverljivih dokumenata koje je objavio sajt Vikiliks "izuzetno su ozbiljni", izjavio je danas potpredsednik britanske vlade Nik Kleg (Nick Clegg).

"Možemo da žalimo zbog načina na koji su te informacije objavljene, ali mislim da je priroda tih tvrdnji izuzetno ozbiljna", rekao je Kleg u intervjuu britanskoj televiziji Bi-Bi-Si.

"Čitanje (tih navoda) je mučno i oni su veoma ozbiljni. Pretpostavljam da će američka administracija pružiti svoj odgovor. Nije na nama da im kažemo kako da postupe", dodao je potpredsednik britanske vlade, poznat po svom protivljenju angažovanja Londona u ratu u Iraku.

"Izuzetno je ozbiljno i treba da bude razmotreno sve što ukazuje na to da su osnovna pravila ratovanja, konflikata i borbi bila prekršena ili da je tortura na bilo koji način tolerisana", ocenio je Kleg.

Vikiliks, sajt koji objavljuje poverljive informacije, objavio je u petak oko 400.000 tajnih dokumentata SAD o ratu u Iraku, sa brojnim detaljima o mučenjima zatvorenika i pogibiji civila.
XS
SM
MD
LG