Dostupni linkovi

65 godina od osnivanja UN-a


Ujedinjene nacije (UN) danas obeležavaju 65 godina postojanja.

Dan UN obeležava se svake godine 24. oktobra, kada je stupila na snagu Povelja UN. Tada je i formalno završen proces formiranja svetske organizacije, budući da je Povelju UN ratifikovalo svih pet članica Saveta bezbednosti UN i većina zemalja osnivača, među njima i ondašnja Jugoslavija.

UN su osnovane 1945. na Konferenciji u San Francisku, koja je trajala od 25. aprila do 26. juna.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da su UN obeležavanje 65 godina postojanja iskoristile da potvrde privrženost principima unapređenja mira, razvoja i ljudskih prava. Prema njegovim riječima, taj dan je prilika za ponovnu potvrdu univerzalnih vrednosti tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva, kao i napretka koji je zajednički načinjen na planu obrazovanja, očekivanog trajanja života, širenja tehnologije i unapređenja demokratije i vladavine zakona.

"Ali, pre svega, to je dan na koji možemo da učinimo više na zaštiti delova sveta zahvaćenih ratnim sukobima, na borbi protiv promena klime i izbegavanju nuklearnih katastrofa, više na širenju mogućnosti za žene i borbi protiv nepravde i nekažnjenosti", istakao je Ki Mun.
XS
SM
MD
LG