Dostupni linkovi

Izveštaj istoričara o učešću MIP-a Nemačke u holokaustu


Nemačko Ministarstvo inostranih poslova odigralo je mnogo veću ulogu nego što se do sada mislilo u ubijanju nekoliko miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata, navodi se u izveštaju istoričara, čije su izvode u subotu preneli nemački mediji.

"Ministarstvo inostranih poslova bila je kriminalna organizacija", rekao je Ekart Konce (Eckart Conze), jedan od istoričara zaduženih za rasvetljavanje uloge tog organa tokom holokausta, a prenosi nedeljnik Špigl (Der Spiegel).

"Ministarstvo inostranih poslova aktivno je učestvovalo od početka u svim merama progonstva, uskraćivanja prava, proterivanja i uništavanja Jevreja", rekao je istoričar za drugi list, nedeljno izdanje Frankfurtera Algemajne Cajtunga (Allgemeine Zeitung).

U arhivama, istoričari zaduženi da ispitaju ulogu ministarstva, naišli su na putne dokumente jednog zvaničnika iz službe za Jevreje Franca Rademahera (Franz Rademacher).

Rademaher je kao razlog za putovanje u Beograd napisao: "Likvidacija Jevreja u Beogradu i razgovori s mađarskim izaslanicima u Budimpešti", piše list. "To su šokantne činjenice", rekao je Konce.

Izveštaj treba da bude objavljen naredne nedelje pod nazivom "Administracija". Taj izveštaj je tražio 2005. godine Joška Fišer (Josćka Fischer), tada šef diplomatije. Istraživanje su sprovela četiri istoričara.
XS
SM
MD
LG