Dostupni linkovi

G20: Usvojena reforma MMF-a


Zemlje grupe 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju postigle su danas na skupu u Južnoj Koreji dogovor o najznačajnijoj reformi ikada usvojenoj o upravljanju Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), čiji je cilj da privrede u razvoju dobiju veća ovlašćenja u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

"Riječ je o najznačajnijoj reformi koja je ikada usvojena kada je reč o upravljanju MMF-om", izjavio je generalni direktor te institucije Dominik Stros-Kan dodajući da je riječ o "istorijskom dogovoru".

Kako javljaju agencije, reformom je predviđeno povećanje kapitala institucije, dok će zemlje čije su privrede u razvoju dobiti mjesta u administrativnom savetu. Najavljena su i povećana ovlašćenja kada je riječ o nadzoru ekonomskih politika zemalja članica.

Projekat je još u fazi "prijedloga koji će biti podnijet na razmatranje administrativnom savjetu MMF-a na sastanku u novembru", rekao je Stros-Kan.

Dugoočekivanom reformom MMF-a, deset najvažnijih akcionara te institucije biće SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, kao i Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Osim toga, evropske zemlje odrekle bi se dva mjesta u upravnom odboru koji ima 24 člana, u korist zemalja čije su privrede u razvoju kao što je Kina, koja bi trebalo da postane treća po uticaju zemlja u MMF-u.
XS
SM
MD
LG