Dostupni linkovi

Sanader položio zakletvu u SaboruBivši premijer Hrvatske Ivo Sanader položio je danas zakletvu i posle osam godina ponovo postao poslanik u Saboru Hrvatske.

Prethodno je Sabor, uz samo dva glasa protiv, potvrdio raniju odluku Mandatno-imunitetske komisije o reaktiviranju Sanaderovog poslaničkog mandata.

Povodom povratka Sanadera izbila je svađa izmedju predsednika Sabora Luke Bebića, iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i
šefa poslaničke grupe te stranke Andrije Hebranga.

Bebić je tražio da Sanader sedne na mesto svoje zamenice Željane Kalaš kojoj je Sanaderovim povratkom prestao mandat, a Hebrang se usprotivio toj odluci.

Hebrang je prethodno naložio poslanici HDZ-a Ani Lovrin da sedne na mesto Kalaš, shodno odluci kluba HDZ-a. Posle upozorenja Bebića, ali i stranaka opozicije da se ne pravi "predstava" u Saboru, Lovrin je ustala i ustupila mestu Sanaderu.

Bivši premijer je mandat osvojio na izborima 2007. kao kandidat HDZ, ali ga je odmah stavio u mirovanje, zbog nespojivosti poslaničke funkcije s premijerskom.

Iz HDZ je izbačen početkom godine posle neuspelog "puča" u toj partiji.

Hrvatski mediji spekulišu da Sanader kontroliše nekoliko poslanika HDZ, te da povratkom u poslaničke klube može da ugrozi vladajuću većinu.
XS
SM
MD
LG