Dostupni linkovi

Štrajk rafinerija paralizovao FrancuskuFrancuska troši posljednje rezerve naftnih derivata i okreće se uvozu nafte kako bi pokrila gubitke nastale višednevnim štrajkom radnika u rafinerijama.

Štrajk rafinerijskih radnika teško je pogodio cestovni, željeznički i zračni prevoz. Predsjednik Sindikata naftne industrije Jean-Louis Shilansky potvrdio je da je 10 od ukupno 200 naftnih terminala u totalnoj blokadi nakon najave francuske vlade da će zbog uvedenih mjera štednje podići vrijeme odlaska u penziju sa sadašnjih 60 na 62 godine života, a proizvodnja je obustavljena na još 12 rafinerija.

Francuska ima, prema nekim izjavama tamošnjih dužnosnika, rezervi nafte za oko četiri sedmice, a kako bi se pokrio manjak pokrenut je uvoz derivata iz Rusije, Italije, Španjolske i Njemačke. Oko 1.000 naftnih stanica u Francuskoj ostalo je bez opskrbe naftnim derivatima jer je štrajk potpuno blokirao pristup rafinerijama i skladištima derivata.

Smanjenje isporuka derivata direktno je pogodilo dva najveća aerodroma u zemlji, pariške zračne luke Orly i Charles De Gaulle, koje su za danas najavile prepolovljeni vozni red i otkazivanje letova.
XS
SM
MD
LG