Dostupni linkovi

Koštunica spriječio predaju Mladića?


Bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica je, kako piše beogradski dnevnik "Blic" u nedjelju, u proljeće 2006. spriječio pregovore o predaji bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića Haškom sudu.

Posebni tužitelj za ratne zločine u Srbiji, Vladimir Vukčević, izjavio je naime za list da mu je bivši direktor obavještajne službe BIA-e Rade Bulatović nudio pregovore o predaji Ratka Mladića, što je tužiteljstvo prihvatilo. Vukčević je bio spreman pregovarati s Mladićem o predaji, ali je istog dana Bulatović otišao na konzultacije o tome u kabinet tadašnjeg premijera Koštunice i nakon toga više nije došlo do pregovora, piše list.

Tužitelj Vukčević je, kako navodi list, odbio to podrobnije objasniti te je na pitanje znači li to da je Bulatović znao gdje je Mladić ali ga nije uhitio, i zašto bivši šef BIA nije predmet kaznenog gonjenja, indirektno odgovorio kako zakon definira da je kazneno djelo pomaganje izvršitelju poslije izvršenja kaznenog djela i da to daje mogućnost procesuiranja svih onih koji su pomagali haaškim bjeguncima.
XS
SM
MD
LG