Dostupni linkovi

Policija u Dubaiju tvrdi da je uhapšen odgovorni za ubistvo operativca Hamasa


Ključni osumnjičeni za ubistvo operativca Hamasa u Dubaiju uhapšen je u inostranstvu ali detalji hapšenja su tajna, saopštio je načelnik policije Dubaija.

Hapšenje se desilo u zapadnoj zemlji prije dva mjeseca, navodi general pukovnik Kalfan Tamim u komentarima objavljenim u ponedjeljak u novinama National, prenosi AP.

Nakon ubistva zapovjednika Hamasa Mahmouda al-Mabhouha, jednog od osnivača vojnog krila grupe, policija Dubaija zatražila je međunarodnu pomoć u pronalaženju osoba za koje vjeruje da su umiješani u ubistvo.

Vlasti u Emiratima tvrde da je u grupi za likvidaciju bilo više od 20 osumnjičenih, od kojih su mnogi putovali u Dubai s kriviotvorenim pasošima i bili su snimljeni na sigurnosnim kamerama u toj zaljevskoj državi, odgovorno za ubistvo u aerodromskom hotelu.

Thamim je u više navrata optuživao izraelsku špijunsku agenciju Mosad za organizovanje ubistva. Mosad nije ni potvrdio ni negirao umiješanost.

U komentaru objavljenom u ponedjeljak Tamim navodi kako se ne vjeruje da je osumnjičeni Evropljanin. Osumnjičeni koji je uhapšen igrao je ključnu ulogu u ubistvu, ali smo obaviješteni od ambasadora da njegova zemlja ne želi objaviti informaciju, izjavio je Tamim za provladin dnevni list iz Abu Dabija.

Ostalo je nejasno da li se osumnjičeni još drži u državi hapšenja i da li je optužen za bilo koje krivično djelo.
XS
SM
MD
LG