Dostupni linkovi

Nova vlast morala bi osnažiti rad na reformama


Zgrada institucija BiH
Zgrada institucija BiH
Održavanje parlamentarnih izbora u BiH, a zatim i formiranje novih organa vlasti na osnovu izbornih rezultata, prati se i u evropskim institucijama s velikom pažnjom.

Zvanični Brisel je već saopštio da je od ključne važnosti odnos budućih političkih zvaničnika prema obavezama koje BiH ima, ako želi ostvariti evropske integracije.

To znači da na prvom mjestu moraju biti reforme, kako bi BiH sustigla region.

Prva reakcija zvaničnog Brisela, već dan nakon izbora, bila je: dobro je da su dobro prošli. Svi su primjetili činjenicu da su birači u BiH ovaj put u većem broju izašli na izbore nego četiri godine ranije - zato, tumači se, što su željeli jasno reći da su im funkcionalne institucije države prijeko potrebne, a prije toga - političari koji su u stanju preuzeti neophodnu odgovornost.
Pack: Svijetla budućnost za sve koji žive u BiH jedino je moguća ukoliko se razlike ostave po strani

Slično misli i izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta, Doris Pack, koja je u reakciji na bh. izbore rekla da bi Bakir Izetbegović, kao bošnjački član Predsjedništva BiH, koji, inače, dolazi iz iste, narodnjačke grupe partija kao i gđa Pack, mogao biti dobar izbor jer bi mogao biti pripremljen za dijalog sa ostalim političkim liderima u zemlji o prevazilaženju političke blokade.

Kako kaže Pack, svijetla budućnost za sve koji žive u BiH jedino je moguća ukoliko se razlike ostave po strani, a političke snage ulože u zajednički interes, bez obzira u kojem dijelu države živjeli.

Pred novom vlasti dosta posla

U svakom slučaju, nova bh. vlast, kada se uspostavi, imaće pred sobom dosta posla, kaže i glasnogovornica komesara za proširenje, Štefana Fulea, Angela Filote.

"Ono što bi smo željeli vidjeti je da nove, demokratski izabrane bh. institucije počnu sa radom što je prije moguće jer je mnogo posla i željeli bismo da vidimo obnovljeno opredjeljenje reformama, kao i osnažen politički dijalog između svih političkih snaga u zemlji,"
kazala je Filote.

"Sad je odlična prilika da lideri BiH ipak pokažu liderstvo i da počnu da rade na implementaciji reformi, u čemu imaju podršku gđe. Ashton i ne samo nje. Ovo je zaista dobra prilika jer je gđa Ashton spremna pomoći sve korake koji su u njenoj moći," izjavila je glasnogovornica visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, Maja Kocijančić.
Maja Kocijančić: Sad je odlična prilika da lideri BiH ipak pokažu liderstvo i da počnu da rade na implementaciji reformi


Sama visoka predstavnica EU je, dan iza toga, poručila kako bi sada izabrani lideri morali da osnaže napore na reformama i upuste se u konstruktivan dijalog, kako bi odgovorili zahtjevima evropskih integracija. Evropska unija će im u tome pomoći, sarađujući sa svima kojima je cilj Evropa. Petnaest godina nakon Daytona BiH i njeni narodi zaslužuju istinske korake naprijed, poručila je gđa. Ashton.

I konačno, listu poruka zaključuje generalni sekretar NATO, Anders Fogh Rasmussen, koji pozdravlja uspješno provedene izbore i nada se skorim reformama koje će zemlju dovesti bliže euroatlantskim integracijama. Međutim, i ovu priliku g. Rasmussen koristi da podsjeti: Akcioni program za pristupanje NATO čeka na upisivanje nepokretne vojne imovine kao vlasništva države. Bez toga - BiH će čekati pred vratima.

A da je evropska strana ozbiljna u izvršavanju vlastitih obaveza, pokazuje slučaj drugi: kada su ispunile sve potrebne preduvjete, BiH i Albanija su od strane
Evropskog parlamenta dobile zeleno svjetlo za bezvizni režim.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Nova vlast morala bi osnažiti rad na reformama
Teško će se desiti pomaci u BiH i nakon izbora
Evropski parlament podržao ukidanje viza za BiH

*****

Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG