Dostupni linkovi

Prvo pojavljivanje severnokorejskog lidera i njegovog sina naslednika


Severnokorejski lider Kim Džong Il i njegov najmlađi sin i najverovatniji naslednik Kim Džong Un pojavili su se zajedno,jedan pored drugog, danas na velikoj vojnoj paradi koja se održava u trenutku kada zemlja obeležava godišnjicu osnivanja vladajuće komunističke partije.

Otac i sin su pratili paradu na trgu Kim Il Sung, koji je to ime dobio po osnivaču države, a čitavu manifestaciju prenosila je televizija.

Tako su stanovnici Severne Koreje prvi put mogli bolje da vide svog budućeg vođu, koji će naslediti oca i time ustoličiti i treću generaciju dinastije Kim u toj zemlji.

Vojna parada je održana u okviru proslave kojom se obeležava 65. godišnjice dolaska na vlast Radničke partije Koreje. Ta partija je krajem prošlog meseca održala ključnu političku konvenciju, najznačajniji skup te partije u poslednjih 30 godina, na kojoj je Kim Džong Un postavljen za potpredsednika partijske vojne komisije, člana CK i generala.

Kim Džong Un, koji na paradu nije došao u vojnoj uniformi, kako su to očekivali neki analitičari, salutirao je pripadnike vojske koji su prolazili pored glavne tribine.

Naslednik dinastije Kim, 27-godišnji Kim Džong Un, do pre dve nedelje je bio gotovo nepoznat javnosti, ne samo na međunarodnom planu, već i u samoj Severnoj Koreji.
XS
SM
MD
LG