Dostupni linkovi

Turski režiser bojkotuje festival u Antaliji zbog Kusturice


Ugledni režiser i osvajač nagrade Zlatni medvjed, Semih Kaplanoglu, odlučio je bojkotovati filmski festival u Turskoj zbog toga što su organizatori pozvali i Emira Kusturicu da bude član žirija.

Nagrađivani filmadžija, koji je sa svojim posljednjim uratkom "Med" gostovao i na Sarajevo Film Festivalu, saopštio je da ni on ni njegovi uposlenici neće prisustvovati filmskom festivalu Zlatna narandža u Antaliji. Kaplanoglu na taj način protestvuje protiv pozivanja Kusturice.

U pisanoj izjavi turski režiser je naveo da su "događaje u BiH između 1992. i 1996. međunarodni sudovi definisali kao genocid i zločin protiv čovječnosti, te da su učesnici u tim zločinima osuđeni i procesuirani".

"Nas boli što menadžment AKSAV-a (Kulturne i umjetničke fondacije Antalije) podržava 'umjetnika' koji brani ove zločine. Ne kritikujemo ničije etničko porijeklo niti uvjerenja, ali odbijamo da branimo mentalitet koji verbalno legalizuje zločine protiv čovječnosti, genocid i silovanja. Jedini kriterij koji nas ujedinjuje protiv rata i ratnih zločina je ljudski identitet. Umjetnici su neodvojivi od čovječanstva", navodi se u obrazloženju koje citiraju turski mediji.

Na 47. festivalu Altın Portakal bit će prikazan 191 film iz 35 zemalja. Očekuje se da će ugostiti 1.200 osoba, a trajat će sve od danas do četvrtka.
XS
SM
MD
LG