Dostupni linkovi

Gordon: SAD posvećene podršci Balkanu


Američki državni sekretar SAD Hilari Klinton će tokom predstojeće posete Balkanu istaći podršku SAD zemljama regiona na putu ka punopravnom članstvu u evropskoj i evroatlantskoj zajednici, rekao je u petak pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon.

Gordon je na konferenciji za novinare rekao da će Klinton poslije posejte BiH, Srbiji i Kosovu od 11. do 14. oktobra otići u Brisel gdje će sastati s visokim zvaničnicima EU.

"Državni sekretar će se sastati s liderima EU u četvrtak i istaći da vjerujemo da put u članstvo u EU mora biti otvoren za sve te (balkanske) zemlje, očigledno, uz zadovoljavanje strogih kriterijuma, ali to će biti ključ da naprave prave odluke, uključujući međusobna priznanja i saradnju", rekao je Gordon.

Pomoćnik državnog sekretara za odnose s Evropom rekao je da će Hilari Klinton postaviti pitanje haškog optuženika Ratka Mladića u razgovoru s liderima Srbije.

"Za SAD je i dalje veliki prioritet da Mladić bude priveden pravdi. Sarađivali smo s Beogradom po tom pitanju. Naš utisak je da vlada Srbije ulaže ozbiljne napore da ga pronađe i mi i Tribunal smo ponudili savjete kako da to uradi. To je od ključne važnosti za SAD. Vjerujemo da je i od ključne važnost za vladu Srbije", rekao je Gordon.
XS
SM
MD
LG