Dostupni linkovi

Britanski nobelovci protiv Kameronove imigracione politikeOsam dobitnika Nobelove nagrade upozorilo je britansku vladu da će predloženo ograničenje imigracije ugroziti mogućnosti Velike Britanije da angažuje vrhunske naučnike.

Naučnici su u pismu danas objavljenom u londonskom Tajmsu (The Times) tražili od vlade da preispita svoje planove za imigracionu politiku i da se za vrhunske naučnike omoguće izuzeci kao i za vrhunske sportiste.

Nova britanska koaliciona vlada će sljedeće godine postaviti trajne kvote za imigraciju s ciljem da se značajno smanji broj useljenika u tu zemlju.

Naučnici u pismu navode da će ograničenja imigracije koja je nametnula vlada Dejvida Kamerona, uskratiti talente nauci i industriji.

"Vladi je odgovoralo da uvede izuzetke u pravilima za fudbalere iz Premijer lige. Tužno je razmišljati o našim prioritetima kao države ako ne možemo priuštiti isto priznanje za elitne naučnike i inžinjere", navodi se u pismu.

Među potpisanim naučnicima su i ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, rođeni u Rusiji, Andre Gejm i Konstantin Novoselov s Univerziteta u Mančesteru. Oni su dobili Nobelovu nagradu za proboj u eksperimentim s grafemima, lističhima debljine jednog atoma.

Pismo je potpisalo osam od 11 nobelovaca iz Velike Britanije koji su dobili nagradu od 1996. godine. Pored Gejma i Novoselova pismo su
potpisali Pol Nurs, Tim Hant, Martin Evans, Hari Kroto, Džon Voker i Džon Salston.
XS
SM
MD
LG