Dostupni linkovi

Parlamentarci Savjeta Evrope na hitnoj sjednici o položaju Roma


Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) odlučila je danas na početku jesenjeg zasjedanja u Strazburu da održi hitnu raspravu o položaju Roma u Evropi, objavljeno je na sajtu SE.

Parlamentarci SE će tokom petodnevnog zasedanja raspravljati i o borbi protiv ekstremizma i ljudskim pravima, a obratiće im se makedonski premijer Nikola Gruevski i šef nemačke diplomatije Gido Vestervele.

Predsednik PS SE Mevlut Čavušoglu je na konferenciji za novinare izrazio zabrinutost zbog rasta popularnosti desničarskih stranaka u velikom broju zemalja i ocijenio da one koriste nezadovoljstvo građana zbog ekonomske krize.

"Moramo veoma pažljivo da pratimo te pokrete jer su postali parlamentarna snaga i počinju da utiču na ponašanje ostalih stranaka", rekao je on.

Čavušoglu je skrenuo pažnju i na ozbiljne slučajeve nasilja nad Romima u Evropi i ocijenio da "mjere koje su preduzete u nekim evropskim
zemljama, ne doprinose boljoj integraciji te manjine već podstiču rasizam i ksenofobiju u Evropi".

Predsednik Parlamentrane Skupštine SE je dao punu podršku inicijativi za održavanje sastanka na visokom nivou 20. oktobra u Strazburu.
XS
SM
MD
LG