Dostupni linkovi

Latinka Perović: BiH nije veštačka tvorevina



Bosna i Hercegovina nije kroz istoriju bila "veštačka tvorevina" i teško to može biti i u budućnosti, izjavila je u Sarajevu Latinka Perović, poznata istoričarka iz Beograda i nekada visokopozicionirana političarka.

Na predavanju "Elite i društvene ideje u Srbiji", u Akademiji nauka i umetnosti BiH Perović je naglasila da je region teško zamisliti bez celovite BiH, a da je BiH teško zamisliti s bilo čijom dominacijom, bez sporazuma slobodnih građana koji mogu biti i Bošnjaci i Srbi i Hrvati.

Ona smatra da se u modernom dobu, na prelazu iz 20. u 21. vek, ne može vratiti u prošlost da bi se dovršili nekakvi ciljevi iz 19. veka, jer to vodi u sukobe i ćorsokak i izmešta iz historije.

“Srbiji je, sigurno, potreban intelektualni potencijal da izađe iz razdoblja u kojem je došla u sukob s bivšim jugoslavenskim republikama, a srpski narod u sukob s drugim narodima. To nije bio samo socijalni i ekonomski krah, nego u velikoj mjeri i moralni pad, jer ne možete svoja prava ostvariti posezanjima za pravima drugih”, istakla je Latinka Perović.
XS
SM
MD
LG