Dostupni linkovi

Karadžić zatraži odlaganje, ali ispitao svedokaOptuženi Radovan Karadžić zatražio je jutros odlaganje suđenja pred Tribunalom u Hagu zato što se ne oseća dobro, ali je zatim, u dogovoru sa sudijama, unakrsno ispitao svedoka optužbe Milomira Šoju.

Karadžić je o svom zdravlju, po odluci pretresnog veća, kratko govorio u delu sednice zatvorenom za javnost. Sudsko veće je naložilo sudskom sekretarijatu da se ispita zdravstveno stanje optuženog.

Tužioci su, u nastavku ročišta, izveli svedoka Milomira Šoju koji je izjavio da je, kao elektroinženjer, po nalogu oficira Vojske Republike Srpske, u proleće 1995. radio na Ilidži na prilagođavanju lansera za modifikovane avio-bombe.

Prema optužnici koja Karadžića tereti za artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu, VRS je koristila modifikovane avio-bombe za udare po gradu, znajuchi da su one izuzetno ubojite, ali neprecizne.

Karadžić je sugerisao da je Šoju, pre nego što je stupio u kontakt s istražiteljima haškog tužilaštva, "obradila" obaveštajna služba BiH (AID), a svedok je izjavio da se "AID ponašao prilično profesionalno", ali da su mu "i pretili".
XS
SM
MD
LG