Dostupni linkovi

Berluskoni poziva na prekid sporova prije glasanja o povjerenju vladi



Italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvao je danas na okončanje prepirki koje su zahvatile italijansku politiku neposredno pred glasanje o povjerenju vladi.

U govoru u parlamentu, koji je povremeno prekidan uzvicima njegovih pristalica, ali i podrugivanja iz redova opozicije, Berluskoni je upozorio da je za situaciju sa kojom se Italija suočava potrebno okončati neprijateljstva, koja su narušila političku klimu.

"Apsolutno je u interesu naše države da ne rizikuje ulazak u period nestabilnosti u ovom trenutku kada finansijska kriza još nije okončana", rekao je Berluskoni pred glasanje o povjerenju njegovoj vladi, koje treba večeras da bude održano u parlamentu nakon diskusije.

Rijetka intervencija italijanskog premijera u parlamentu uslijedila je nakon dramatičnog razlaza Berluskonija i njegovog nekadašnjeg saveznika Đanfranka Finija, koji je kasnije izbačen i iz vladajuće stranke "Narod slobode" (PDL), a koju su zajednički oformili 2008. godine.

Zbog razlaza Berluskoni je ostao bez parlamentarne većine, jer je Fini sa sobom poveo 40 poslanika iz Donjeg doma parlamenta i senatora, mada je ova "pobunjenička" grupa sugerisala da će ipak glasati za povjerenja vladi.
XS
SM
MD
LG