Dostupni linkovi

Od petka biometrijska provera imigranata u FrancuskojFrancuska će od petka početi da uzima otiske prstiju strancima, uglavnom Romima, koje vlasti vraćaju u zemlju porijekla uz novčanu nadoknadu.

Francusko ministarstvo za imigraciju saopštilo je da ta odluka ima za cilj da spriječi zloupotrebu novčane pomoći koju deportovani stranci primaju pred povratak u svoju zemlju.

Francuske vlasti sumnjaju da su Romi koristili lažni identitet da bi ostvarili pomoć za "humanitarni povratak" u iznosu od 300 eura za odrasle i 100 eura po djetetu.

Budžet za "humanitarni povratak" u prethodne dvije godine bio je devet miliona eura, a pravo na tu pomoć u 2009. godini ostvarilo je 15.236osoba.

Tri udruženja među kojima je Liga za prava čovjeka, oštro su kritikovala tu odluku.

"Odluka da se počne s biometrijskom provjerom dovodi Rome u veliku opasnost, posebno kada se uzme u obzir kampanja usmjerena protiv njih koju od ovog ljeta vodi vlada", navodi se u saopštenju tih udruženja.Pomoć za "humanitarni povratak" je samo način da se stranci, posebno iz Rumunije i Bugarske koji imaju neriješen status u Francuskoj, primoraju da odu, smatraju udruženja za ljudska prava.

Prema podacima tih udruženja, Francuska je 2005. i 2006. obezbjedila pomoć za manje od 400 ljudi, 2007. godine, kada su Rumunija i Bugarska ušle u Evropsku uniju, za 3.000 ljudi, a posljednje dvije godine pomoć je primilo između 10 i 12 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG