Dostupni linkovi

Slovačaka povlači vojnika s Kosova, šalje u BIH i AvganistanMinistarstvo odbrane Slovačke odlučilo je da povuče 140 vojnika s Kosova, da uputi još 50 vojnika u Avganistan, u međunarodnu misiju ISAF, i da sa 20 vojnika pojača svoj kontigent u BiH, objavio je u srijedu list Pravda.

Povlačenje vojnika s Kosova i upućivanje dodatnih snaga u Afganistan predstavljaju "primjenu dugoročne koncepcije Slovačke armije", naveo je analitičar sigurnosnih pitanja Ivo Samson, prenosi slovačka agencija TASR.

Bivše vojno rukovodstvo je, takođe, planiralo da smanji broj vojnika u stranim misijama, kao i da poveća učešće i osnaži one misije koje je smatralo da su od prioritetnog značaja međunarodnim institucijama, rekao je Samson.

Agencija TASR je prenijela i izjavu Tomasa Valaseka, savjetnika slovačkog ministra odbrane Lubomira Galkoa i aktivnog člana londonskog Centra za evropske reforme, da je problem što su u Avganistanu slovački vojnici uglavnom "kopači rovova" dok su tamošnjoj misiji potrebne borbene trupe.
XS
SM
MD
LG