Dostupni linkovi

Glavaševi advokati najavljuju žalbe na pritvor


Osuđeni za ratne zločine u Hrvatskoj Branimir Glavaš u pritvoru je u Sarajevu nakon što je uhapšen u svojoj kući u Drinovcima u Bosni i Hercegovini, potvrdili su novinarima njegovi zagrebački advokati.

Glavaš je uhapšen nakon što je Sud BiH potvrdio presudu Vrhovnog suda Hrvatsk kojom je za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti
u Osijeku 1991. osuđen na osam godina zatvora, prenose hrvatski mediji.

Advokat Ante Madunić izjavio je da će odbrana vjerovatno uložiti žalbu na pritvaranje Glavaša, za šta je rok tri dana, kao i žalbu na potvrđenu kaznu u roku od 30 dana.

"Pričekaće tu pravosnažnu odluku u pritvoru, a nakon toga, ako se sve potvrdi, ići će na izdržavanje kazne u zatvor u BiH koji odredi nadležno tijelo", rekao je Madunić za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Glavaš je ranije izjavio da će zatvorsku kaznu služiti u BiH, poručivši da će "radije nevin u Zenici odguliti osam godina nego jedan jedini dan politički osuđen u hrvatskim kazamatima".

Glavaš ima državljanstva BiH i Hrvatske, a u BiH je pobjegao u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude na Županijskom sudu
u Zagrebu.

BiH i Hrvatska su u februaru ove godine potpisale Sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kojim se onemogućava osobama sa dvojnim državljanstvom da se skrivaju u drugoj zemlji u kojoj nisu osuđene.
XS
SM
MD
LG