Dostupni linkovi

Vlasi: Status Kosova neće biti predmet dijaloga


Advokat i funcioner u bivšoj SFRJ Azem Vlasi izjavio je da status Kosova ne može biti predmet dijaloga Beograda i Prištine jer su mišljenje Međunarodnog suda pravde i Rezolucija usvojena u UN dali legitimitet nezavisnosti Kosova.

"Ono o čemu se neće razgovarati je pitanje statusa Kosva, jer je to pitanje rešeno, ma šta o tome mislila vlast u Beogradu", rekao je Vlasi u intervjuu za nedeljni Blic.

On je dodao da su "mišljenje Međunarodnog suda pravde i Rezolucija Generalne skupštine UN, koju je službeni Beograd prihvatio, dali legitimitet nezavisnosti Kosova sa stanovišta međunarodnog prava".

Vlasi je ocenio da je dijalog Prištine i Beograda u interesu obe države i da ga ne treba ničim uslovljavati. Dodao je da je taj dijalog, koji treba da vodi ka normalizaciji odnosa i da olakša život svih građana, pogotovo kosovskih Srba, nužan uslov da se obe zemlje brže uključe u evropske integracije.

"Ulazak Kosova i Srbije u EU umnogome će zavisiti od normalizacije odnosa ove dve države", rekao je Vlasi, koji je ipak ocenio da će Kosovo i Srbija "biti poslednje dve države iz regije koje će ući u EU".

"Prošlo je 11 godina od okonačanja sukoba i obostrani je životni interes da se okrenemo budućnost", rekao je Vlasi i dodao da je kod građana Kosova sazrela svest da je normalizacija odnosa sa Srbijom korisina i interesu mira i stabilnosti.
XS
SM
MD
LG