Dostupni linkovi

Sirija priznala ustavno ime Makedonije


Sirija je 129. država koja je priznala ustavno ime Makedonije, javili su skopski mediji.

Na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku Sirija i Makedonija su uspostavile diplomatske odnose na nivou ambasadora.

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja.

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast. Pregovori o izlažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metju Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga, a posljednji je bio "Sjeverna Makedonija". Ranije su kao najčešća imena pominjani "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija" i "Republika Makedonija Skoplje".

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Pod ustavnim imenom Makedoniju su priznale, između ostalih, SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje. te sve republike bivše Jugoslavije, a sada države.
XS
SM
MD
LG