Dostupni linkovi

Zagreb: Izložba sjećanja na Josipa Reihla Kira


U organizaciji Centra za mirovne studije večeras se u Zagrebu otvara izložba "Tko je tebi Reihl Kir?", kojom se podsjeća na tragičnu sudbinu nekadašnjeg načelnika osječke policijske uprave.

To je prvo javno obilježavanje sjećanja na osječkog načelnika policije Josipa Reihl Kira ubijenog 1991. zbog toga što je predstavljao prepreku ratu, na čovjeka koji je mjesecima pokušavao urazumiti građane hrvatske i srpske nacionalnosti na tom području, stoji u najavi organizatora.

Posjetitelji će na izložbi moći pogledati video svjedočenja Kirove žene Jadranke, Mirka Tubića, jedinog preživjelog iz automobila u kojem je ubijen Kir, te Miloša Vasića, novinara tjednika "Vreme" koji je pisao o tom slučaju. Izloženi su i ormari u kojima s vješalica, umjesto odjeće, vise ploče s informacijama o Josipu Reihl Kiru, odnosno isječci iz novina o njegovu ubojstvu.

Po riječima Tanje Simić Berclaz, autorice izložbe, izložbom se odaje poštovanje mirovnjaku koji je vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima, nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji.

Izložba je bila postavljena ovog ljeta u Beogradu. Nakon Zagreba izložba će, kako je planirano, biti postavljena u Osijeku i Rijeci, zatim u Ljubljani, Sarajevu i Tuzli.
XS
SM
MD
LG