Dostupni linkovi

Ministri EU o Srbiji 25.oktobra


Ministri inostranih poslova EU razgovaraće o zahtevu Srbije za članstvo u Uniji 25. oktobra u Luksemburgu, najavio je šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere.

"Staviću kandidaturu Srbije na agendu", rekao je šef diplomatije Belgije, predsjedavjuće EU, za agenciju Belga.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, u srijedu je razgovarao sa belgijskim premijerom o procesu evrointegracija Srbije, a danas će o istom pitanju razgovarati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Odluka o prosljeđivanju zahtjeva Evropskoj komisiji mora biti donijeta jednoglasno od strane svih 27 ministara zemalja članica Unije.

Nakon što je u UN usvojena zajednička rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde, većina ministara inostranih poslova Unije izjasnila za prosljeđivanje zahteva Srbije Komisiji.

Pozitivno mišljenje Evropske komisije je preduslov za početak pregovora o pristupanju EU.

Kao moguću prepreku za prosljeđivanje zahtjeva Srbije, austrijska novinska agencija APA, vidi stav Holandije koja insistira na izručenju Ratka Mladića prije daljih koraka ka članstvu u EU Srbije.

Takođe, problem bi mogla da predstavlja i činjenica da ova država još uvjek nema vladu, iako su parlamentarni izbori održani u junu.
XS
SM
MD
LG