Dostupni linkovi

Poplave u Sloveniji jenjavaju


Vode koje su proteklih dana izazvale poplave u Sloveniji u ponedjeljak su se povukle, osim na područjima uz Savu blizu Brežica i u ljubljanskom naselju Barje, gdje je vodostaj rastao i u ponedjeljak, ali je većina od oko 400 ugroženih stanara obiteljskih kuća odbila ponuđenu evakuaciju, pa će noć provesti u svojim poplavljenimn domovima.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da je vlada iz proračunskih zaliha već osigurala pomoć za pogođeno stanovništvo u iznosu od 18 milijuna eura, a račune za pomoć unesrećenima otvorili su Caritas i Crveni križ.

Slovenska državna uprava za ceste navela je u ponedjeljak da će za ponovno uspostavljanje prometa na desetinama zatvorenih i oštećenih cesta širom države biti odmah potrebno 7 milijuna eura, a za njihovu potpunu sanaciju 15 milijuna.

Slovenska poljoprivredna komora procjenjuje da je u poplavama, koje su zahvatile 123 od 210 slovenskih općina, pod vodom bilo oko 30.000 hektara poljoprivrednih površina, a po ocjeni državne uprave za spašavanje šteta je nanešena na oko 3000 stambenih i poslovnih zgrada, pa će štete iznositi više desetaka milijuna eura.
XS
SM
MD
LG