Dostupni linkovi

Sinod donio zabranu episkopu Artemiju


Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je da umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija stavi pod privremenu zabranu svih sveštenodejstava do predstojećeg, drugog redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, koji će u vezi sa ovim predmetom donijeti konačnu saborsku odluku, saopštio je Sveti sinod.

U saopštenju se objašnjava da je odluka donesena s obzirom na to da je episkop Artemije, i pored svih odluka Svetog arhijerejskog sabora i Svetog arhijerejskog sinoda, u pismenom obraćanju Sinodu od 13. septembra, nedvosmisleno izjavio da se više neće povinovati ranijim, ali ni budućima odlukama najvišeg zakonodavnog, odnosno izvršnog tijela SPC.

Tim povodom Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uputio je umirovljenom episkopu Artemiju sinodsko pismo u kojem je navedeno da umirovljeni episkop Artemije svojim antisaborskim, anticrkvenim i antikanonskim stavom razgrađuje Svetosavsku srpsku crkvu i stupa direktno na put raskola.

U sinodskom pismu se dodaje da se umirovljeni episkop Artemije, blateći Patrijarha, Sabor i Sinod i optužujući ih sa papskom "nepogrešivošću" za "guranje" SPC "na put bogomrske unije" i za druga kanonska bezakonja i nepočinstva, uzdiže iznad Crkve, razvija cijeli niz nepravoslavnih shvatanja koja negiraju samu prirodu Crkve i pokazuje odsustvo zdrave saborne crkvene svijesti, previđajući ustavne obaveze Svetog arhijerejskog sinoda da je dužan da se stara o jedinstvu svih hrišćana.
XS
SM
MD
LG