Dostupni linkovi

I trgovina oružjem dio istrage o Hipo banciIstraga poslovanja Hipo banke proširiće se i na ilegalni transfer oružja u Hrvatsku i njegovo finansiranje, javila je Hrvatska radio televizija (HRT).

Istražitelji su juče stigli u Istru, gde će tokom dva dana pokušati da prikupe što više informacija o poslovanju te banke u tom dijelu Hrvatske, navodi HRT.

Član istražne komisije parlamenta austrijske pokrajine Koruška za aferu Hipo banke Peter Pilc najavio je proširenje istrage i na nabavku oružja.

Pilc je novinarima rekao da u Beču postoje stotine stranica poverljivih dokumenata koje se odnose na ilegalan transfer oružja u Hrvatsku i njegovo finansiranje, u šta su upleteni pokojni hrvtaski predsjednik Franjo Tuđman, general Vladimir Zagorec i mnogi drugi, prenosi HRT.

Na pitanje novinara hoće li istraga obuhvatiti i bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji se povezuje s aferama u Hipo banci, Pilc je odgovorio potvrdno.

"U Austriji su postojali 'ambasadori' Tuđmanovog transfera oružja. Zagorec nije bio jedini. Moramo da potražimo detalje, proučimo dokumente o krugu ljudi bliskih Tuđmanu", rekao je Pilc.

Mediji u Hrvatskoj proteklih sedmica su spekulisali da se Sanader sklonio iz Hrvatske upravo zbog istrage oko Hipo banke, odnosno optužbi da je od te banke uzeo 800.000 tadašnjih njemačkih maraka provizije.

Bivši hrvatski premijer, koji je sredinom prošle godine iznenada i bez objašnjenja napustio premijersku funkciju, više puta je odbacio umešanost u afere Hipo banke .
XS
SM
MD
LG