Dostupni linkovi

Obilježena deveta godišnjica terorističkih napada na SAD


Minutom ćutnje i zvukom zvona danas je u Njujorku obilježen trenutak kada je prije devet godina počeo teroristički napad Al Kaide na Svjetski trgovinski centar (WTC) u kojem je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Minut ćutnje je počeo u 8.46 po lokalnom vremenu (14.46 po srednjoevropskom) kada je prvi od četiri oteta aviona udario u sjevernu kulu Svjetskog trgvinskog centra u Njujorku, a potom je uslijedilo čitanje imena 2.752 poginula.

"Opet smo se vratili na ovo sveto mjesto da spojimo naša srca, imena onih koje smo voljeli i izgubili", rekao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na mjestu gdje su se nalazile "kule bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra.

U Vašingtonu je takođe minutom ćutanja odata pošta onima koji su poginuli kada je treći avion udario u zgradu Pentagona i odnio 190 života.

Predsjednik SAD Barak Obama godišnjicu napada obilježava na memorijalnoj službi u Pentagonu gde je 2008. godine žrtvama podignut spomenik, a potpredsjednik SAD Džozef Bajden se pridružio Njujorčanima na mjestu srušenih "kula bliznakinja".

Uoči obilježavanja devete godišnjice od terorističkih napada Al Kaide i u jeku rasprave oko mjesta islama u američkom društvu, Obama je sinoć pozvao Amerikance na veću vjersku toleranciju.
XS
SM
MD
LG