Dostupni linkovi

Nestašica hrane se nastavlja


Redovi ispred SOS marketa za siromašnije kategorije stanovnika traju već dugo, fotografija iz marta 2010: Vesna Anđić
Redovi ispred SOS marketa za siromašnije kategorije stanovnika traju već dugo, fotografija iz marta 2010: Vesna Anđić
U Srbiji još uvek nema redovnog snabdevanja osnovim životnim namirnicama. Najavljuje se da će mleka biti od oktobra, šećer je pod znakom pitanja, a ulje se tek uz pomoć Republičkih robnih rezervi vraća u srbijanske rafove. I dok predstavnici vlasti tvrde da će namirnica biti dovoljno, stručnjaci i predstavici potrošača ističu da je razlog za nestašice odsustvo konkurencije i kartelisana privreda.

Prazni rafovi, problemi sa osnovnim životnim namirnica, stvaranje zaliha i paničan strah od nestašica, pre bi mogle biti slike Srbije iz 90-ih nego Srbije na kraju 2010. godine. Svako nestašicu objašnjava na svoj način i krivi onog drugog: proizvođači državu, država proizvođače, prerađivači dravu, država prerađivače, ali i potrošače, a potrošači će izgleda proći najgore.

Predstavnici vlasti ne žele da preuzimaju odgovornost, iako potrošači i razna udruženja za zaštitu potrošača, upavo državu vide kao najvećeg krivca za nestašice osnovnih životnih namirnica.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je RSE da će se u narednih nekoliko dana stabilizovati snabdevanje tržišta uljem jer se prvi kontigenti ove životne namirnice već nalaze u prodavnicama. Na naše pitanje kako je moguće da u 2010. godini država ponovo, kao pre desetak godina, interveniše sa robnim rezervama i na taj način reguliše tržište, on kaže:

”Ulja ima, a suštinski ga je i bilo čak i u onim danima kada su išle one ružne slike praznih rafova, ali ja očekujem da će u narednih nekoliko dana preko 100 opština dobiti jeftinije ulje iz robnih rezervi, a verujem i da će tokom naredne nedelje snadbevanje uljem biti potpuno normalizovano, a i da će mleka, u narednih nekoliko nedelje biti svuda”, naglašava Milosavljević.

Kao devedesetih


I dok stavljaju u korpu i po desetak flaša ulja, koje je tek stiglo iz robnih rezervi, ali i nekoliko litara dugotrajnog mleka, većina građana kaže da ih nestašice jako podećaju na 90-e godine i vreme hiperinflacije:

”Podseća me na 90-e i mislim da ćemo ponovo tamo i otići. Pitam se zašto je ulje bilo 149 dinara, a sada je 119? Znači da nas izrabljuju”.

“Država je pustila ovo ulje iz robnih rezervi, ali je ono ponovo poskupelo. To mi nije jasno. To je stara zaliha, pa bi i cena trebalo da bude stara. Ova nestašica je sigurno izazvana veštački, jer tog ulja, pretpostavlja, mi imamo dovoljno”.

“Kao da je ratno stanje, pa nema ulja, mleka, stavraju se rezerve i kako to već ide”.

Predstavnica Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov kaže za RSE da je tržište Srbije zatvoreno i molopolističko
Posledica poskupljenja je činjenica da država ne smanjuje javnu potrošnju, ne ukida suvišne troškove, te da su kompanije uglavnom monopolističke i nemaju konkurenciju, tvrde u Asocijaciji potrošača.
, a da su potrošači, koji nose nejveći teret, zapravo, najslabiji učesnici na tržištu.

”Posledica ovih poskupljenja je činjenica da ova država ne smanjuje javnu potrošnju, ne ukida suvišne troškove, kompanije u Srbiji su, uglavnom, monopolističke, ne uvode evropske standarde, nemaju konkurenciju, ne moraju da smanjuju cene i onda i proizvođači i država sve te visoke cene prevaljuju preko leđa potrošača. Mi u suštini nemamo izbora, kao učesnici na tržištu i kupovinom investiramo u ne racionalnu srpsku privredu jer nemamo izbora”, kaže Popov.

Iako mnogi tvrde da je do nestašica došlo zato što je Srbija kartelisana, ministar Milosavljević, koga su optuživali da podržava pojedine kartele, odbacio je takve optužbe kao neosnovane:

”Nijedan kartel nikad nisam podržao. Moj jedini posao je da svih roba po prihvatljivim cenama bude na čitavoj teritoriji Srbije i evo ja taj posao i radim”, kaže Milosavljević

U Robnim rezervama ističu da će ulja u narednih nekoliko dana biti i to u svim prodavnicama širom Srbije.

Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić rekao RSE da je obezbeđeno oko 5000 tona ulja i da će to biti dovoljno da podmiri sve zahteve tržišta:

”Mi imamo ulja za oko 2 meseca da intervenišemo na tržištu, ali očekujem da do toga neće ni doći, ali u krajnjem slučaju robne rezerve će ovo ulje prodati i omogućiti da se kupe nove količine ulja. Rafovi su u jednom trenutku ostali prazni jer su normalne potrošnje za nedelju dana prodavani u jednom danu. Ljudi su počeli da prave zalihe iz straha od tih nesrećnih 90-ih, a za tim, zaista, nema potrebe”, zaključuje Tasić.
XS
SM
MD
LG