Dostupni linkovi

Čičak mora platiti kapetanu Laptalu 17 tisuća kuna


Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nepravomoćno je osuđen za klevetu zbog članka napisanog o kapetanu Kristi Laptalu, koji je proveo mjesece u grčkom zatvoru pod optužbom za šverc kokaina.

Sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanda Bramberger Ostojić odlučila je kako je Čičak u svom tekstu u Jutarnjem listu oklevetao kapetana Laptala zbog čega će ga morati obeštetiti sa 100 prosječnih dnevnih dohodaka, odnosno 17.530 kuna ( oko 2 i po tisuće eura).

Obrazlažući presudu, čijem izricanju nisu bili nazočni ni Čičak ni Laptalo, sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanda Bramberger Ostoić ustvrdila je da je kolumna novinarska forma u kojoj je dozvoljena sloboda, ali da ograničenje pritom mora biti istina.

U kolumni s podnaslovom "Laptalo Šaptalo" Čičak je napisao lažan podatak da je tužiteljstvo u drugostupanjskom postupku odustalo od progona. To je nazvao "pravnim nonsensom u svjetskim razmjerima" te naveo da se takvo što događa jedino "u dogovoru s optuženikom" u zamjenu za "krucijalne informacije".

Sutkinja je ustvrdila da Čičkove tvrdnje nisu točne, jer je iz sudskog zapisnika jasno da grčko tužiteljstvo nije odustalo od kaznenog progona te da je Laptalo oslobođen tek kada su pred sudom predočeni svi dokazi.
XS
SM
MD
LG