Dostupni linkovi

Četri osumnjičena za ratni zločin u Šibeniku u pritvoru



Četvorica osumnjičenih za ratni zločin u nekadašnjem šibenskome vojnom zatvoru u Kulinama 1992. zadržani su u dvodnevnom pritvoru. Odluku o 48-satnom zadržavanju donio je istražni sudija Županijskog suda u Splitu.

Policija i sud još uvijek nisu službeno otkrili identitet četvorice privedenih i zadržanih, no neslužbeno se doznaje kako je riječ o bivšem zapovjedniku 73. bojne vojne policije Željku Maglovu, bivšem načelniku negdašnje sigurnosno-informativne službe u Šibeniku Tvrtku Pašaliću, bivšem zapovjedniku šibenskog vojnog pritvora Damira Boršića te bivši vojni policajac Milorad Paić.

Oni su sa suda prevezeni u pritvor na Bilicama, a u roku od dva dana očekuje se odluka istražnog suca o eventualnom otvaranju istrage te podnošenje tužiteljskog zahtjev za jednomjesečnim pritvaranjem.

Neslužbeno se doznaje kako se osumnjičene za sada ne tereti za niti jedan smrtni slučaj u Kulinama. Svi su osumnjičeni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a jedan još i za zločin protiv civila.

Mediji nagađaju da se bivši vojne policajci terete za nehumano postupanje sa civilima iz sela Nos Kalika te iživljavanje nad jednom zarobljenicom srpskih vojnih snaga. Nagađa se i da tužiteljstvo raspolaže iskazima 20-ak bivših zatočenika Kulina.
XS
SM
MD
LG